Vücut geliştirme sporu, ağırlık çalışmalarının ve kilo alma, kilo verme antrenmanlarının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir spordur. Fiziksel bir görünüş amaçlı yapılan spor, vücut sergileme müsabakalarına katılmak içinde yapılmaktadır. Çok eskiden tahtadan, demirden ağırlık yapılması ile vücut geliştirme sporu yapılmaktaydı.
Sporun çok gelişmesi ve birçok spor ekipmanı üretilmesi ile vücut geliştirme sporu gelişmiştir. Bu sayede özellikle gençler olmak üzere birçok sporsever, vücut geliştirme sporu yapmayı tercih etmektedir. Vücut geliştirme sporu yapan bireylerin bilmesi ve uygulaması gereken en önemli noktalardan biri de doğru beslenmektir. Beslenmeden yapılan vücut geliştirme sporu, fiziksel olarak fayda sağlamayacaktır. Bilinçli olarak vücut geliştirme ve beslenme ikilisini öneme alan kişiler başarı sağlayacaktır.
Vücut Geliştirme Sporu Yapan Bir Kişi Nasıl Beslenmeli?
Vücut geliştirme sporunda beslenmenin önemi antrenmandan daha önemlidir. Her iki faktörde çok önemli olduğu için vücut geliştirme ve beslenme bir arada olmalıdır. Antrenmanları ve beslenmeleri düzenli yaparak bir arada ilerlemek gerekir. Beslenme kişiden kişiye göre değişir. Beslenme programı kişinin bilgilerine göre oluşturulur.
Beslenme listesi oluşturulurken kişinin amacının belirlenmesi en önemli noktadır. Kilo alma, verme, vücut geliştirme beslenmesi hepsi farklı kategoridedir. Diyet listesi oluşturulurken kişiden kan tahlilleri, boy, kilo gibi bilgiler almak önemli husustur. Sporcuların günlük karbonhidrat, kalori ve protein alımına özen göstermelidir. Özellikle kalori hesabı yapılmalıdır. Vücut geliştirme sporu yapanlar ise günlük protein alımına özen göstermelidir.
Vücut Geliştirme Beslenmenin Sağlıktaki Rolü
Vücut geliştirmenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Dengeli ve doğru beslenmek ise sağlığın bir parçası diyebiliriz. Vücut geliştirme sporu yapan kişiler kas dokularını çok sağlıklı bir şekilde geliştirirler. Bu sayede dokuları güçlü olur. Kemikleri güçlenir. Kilo kontrolü sağlanır. Fiziksel olarak dengeli bir duruş gelişir. Ağırlık antrenman yapan kişiler uyku kalitesi gelişir.
Vücut geliştirmeyle birlikte sağlıklı beslenmek ise en önemlidir. Çünkü sağlıklı beslenmek bir yaşam tarzıdır. Dengeli ve doğru beslenen bir kişi hem fiziksel olarak gelişir. Hem de sağlık olarak gelişir. Dengeli ve doğru beslenen bir kişi her gün mental kalacaktır. Güçlü ve kuvvetli olacaktır. Vücut geliştirme antrenmanlarından sonra beslenmek, kas onarımı ve gelişimi çok önemlidir. Vücut geliştirme ve beslenme sağlık açısından çok önem taşımaktadır.
Vücut Geliştirmede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Vücut geliştirme sporunu yapan kişilerden özellikle erkekler bacak kaslarına pek önem vermemektedirler. Üst vücut çalışıp, bacak kaslarına çalışmamak proporsiyon tehlikesi oluşturabilir. Bundan dolayı bacak egzersizlerine önem verilmelidir. Isınmadan antrenman yapmak, sakatlıkları da beraberinde getirecektir.
Antrenman öncesi ısınmadan ve esneme hareketleri mutlaka yapılmalıdır. Ağırlık çalışmaları periyodik olarak artırılmalıdır. Hep aynı kilodaki ağırlık ile çalışmak gelişmeyi sekteye uğratacaktır. Antrenman yaparken bir başkasına bakıp aynı ağırlığı kaldırmak veya aynı egzersizi yapmak yanlıştır. Her kişinin antrenman programı ve egzersizleri farklıdır. Egzersiz arası dinlenmelerde telefon ile uğraşmak sporcunun soğumasına neden olacaktır ve tekrar antrenman yapması kaslar açısından sağlıksız olacaktır.
Dengeli Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?
Beslenme vücut geliştirme sporunun ana prensibidir. Bazal metabolizma hesaplaması yapılarak, günlük kalori alımına gereken önem verilmelidir. Bunun yanında karbonhidrat ve protein alımlarına özen gösterilmelidir. Sabah kahvaltıları mutlaka yapılmalıdır.
Asitli içeceklerden ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Ara öğünlere özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde meyve tüketimi çok sağlıklı olacaktır. Özellikle vücut geliştirme beslenmesi için, günlük alınan protein miktarına özen gösterilmelidir.
Tüketilen besinler tamamen fizyolojik olmalıdır. Özellikle et ve balık olmak üzere bütün yemekler pişirilirken kaliteli yağlar tercih edilmelidir. Sıcak içeceklerde şeker azaltılmalı ve bir süre sonra tamamen kesilmelidir. Günlük bol bol su içmeye özen gösterilmelidir. Tatlı tüketimi azaltılmalı ve bir sonra uzak durulmalıdır.