İnternet hayatımıza günden güne daha çok giriyor ve internetin hızı doğrudan doğruya performansı belirliyor. Bu anlamda yüksek hızlı internet bağlantısı sağlayan “fiber” günümüzde büyük bir ilgi görmeye başladı bile. İsterseniz, Turkcell Superonline abonelerine verilen Fiber Modem’i birlikte inceleyelim. İnternet denince, bir çok insanın aklına ilk olarak bilgisayar gelse de, en az onun kadar önemli olan modemleri, sadece elektrik kesildiğinde ya da bir sinyal problemi olduğunda hatırlıyoruz çoğumuz. Oysa modemler internet bağlantısının trafoları gibidir.
Bu yazıda inceleme konusu yapacağımız modem ise, Turkcell Superonline’nin abonelerine ücretsiz olarak verdiği, Pirelli – E4202G Fiber Modem olacak. İlk bakışta, görüntüsü ile alışılagelmiş ADSL modemlerinden biraz büyük olan Fiber Modem kullanıcılarına telefon desteği de sunuyor. Bunun yanı sıra Turkcell Superonline, kullanıcılarına farklı marka modemler sunmayı da ihmal etmemiş. Seçenekler konusunda tüketicilere geniş bir yelpaze sunuluyor açıkçası.
UYARI:
İncelememize başlamadan önce okuyucuları bir konu da uyarmak istiyoruz: Burada bahsedilecek ayarların bazılarını değiştirdiğinizde, bağlantınızda sorunlar yaşayabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili olarak yeterince bilgiye sahip değilseniz, bu ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmamanızı tavsiye ederiz.
Şimdi, yeniden inceleme konumuza dönelim. Fiber Modem’in ara yüzünde bir çok seçenek mevcut. Dış görünüş olarak ADSL modemlerine çok benzeyen bu modemde, ön yüzünde modemlerin olmazsa olmazı olan bağlantı ışıkları göze çarpıyor. Bu ışıklar arasında modemin bağlantı durumunu da kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca ön yüzün tam orta bölümünde yer alan Wireless düğmesi, tek bir dokunuşla kablosuz ağ bağlantısının açılıp kapanmasını sağlıyor. Modemin arka bölümünde ise 4 adet Ethernet bağlantısı ve 2 adet telefon girişi yer alıyor. Cihaz Fiber Modem olduğu için internet bağlantısını Ethernet kablosu aracılığıyla sağlıyorsunuz.
Ayrıca modemin 192.168.1.1 IP adresinden ulaşılan ara yüzü internet kullanıcılarına oldukça aşina gelecektir. Çünkü ayarlar ADSL ile büyük oranda benzerlik gösteriyor.
Modemin ara yüzüne girebilmek için yukarda verdiğimiz adresi internet tarayıcınıza yazmanız gerekiyor. Daha sonra karşınıza şifre sorgulaması yapan bir ekran çıkıyor. Bu ekrandaki ilgili bölüme standart kurulumla gelen şifreyi girip-ki bu şifreyi daha sonra istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz- modemin ara yüzüne ulaşmış oluyorsunuz.
Ara yüz temel olarak 8 ana bölümden meydana geliyor.
- ANA SAYFA
- AĞ HARİTASI
- HIZLI KURULUM
- AĞ BAĞLANTILARI
- GÜVENLİK
- GELİŞMİŞ AYARLAR
- SİSTEM GÖRÜNTÜLEME
- ÇIKIŞ
Bu bölümleri ana hatlarıyla tanımaya çalışalım.
Ana sayfada, bağlantının durumunu ve bağlantıyla ilgili özellikleri, genel bilgileri denetleyebiliyorsunuz.
Ağ haritası ise, adından da anlaşılabileceği gibi, modeme bağlanmış olan cihazların adlarını ve IP adreslerini bir harita üzerinde gösteriyor ve denetlemeye imkan sağlıyor.
Hızlı kurulum bölümü ise, kurulumun gerçekleştirildiği, bağlantının sağlandığı ve bunun için gerekli olan, kullanıcı adı, şifre ve diğer ayarların yapıldığı bölüm olarak karşımıza çıkıyor.
Burada bir çok ayar mevcut. Bu ayarları değiştirerek en ince detaylara kadar kendinize göre bir düzenleme yapmanız mümkün. Ancak, yazının başında da belirttiğimiz gibi, bu konuda yeterince bilginiz yoksa, bu ayarlarla çok fazla oynamamanızı tavsiye ediyoruz.
Hızlı kurulum bölümünde hızlıca modemin kurulumunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu bölüme kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazıyorsunuz. Yine bağlantıya ait bazı ayarları buradan düzenleme imkanınızda var.
Ağ bağlantılarında ise, modeme bağlı olan cihazları görebiliyor ve bunlarla ilgili olarak bazı düzenlemeleri yapabiliyorsunuz.
Güvenlik bölümünde ise modemin güvenliği ile ilgili işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Burada da oldukça fazla ve detaylı ayarlamalar bulunmakta.
Gelişmiş ayarlar bölümünde, DNS sunucusu, Disk yönetimi, dosya sunucusu ve kullanıcılarla ilgili olarak birçok düzenleme yapabiliyorsunuz.
Sistem görüntüleme bölümü ise, bir ana merkez gibi çalışıyor. Modemle ilgili bütün ayrıntıları bu bölümde tek bir sayfa üzerinden takip edebiliyorsunuz. Modeme hangi cihazların bağlı olduğunu, bu cihazların IP adreslerinin ne olduğunu, bağlantı çeşitlerini ve bağlantılara ait daha bir sürü ekstra bilgiyi bu sayfada görüntülemeniz mümkün kılınmış.
Kısacası, Fiber Modem’de bir çok ayar bulunuyor. Bu ayarların büyük bir bölümü Turkcell Superonline tarafından size otomatik ayarlanmış olarak geliyor zaten. Bu ayarlar bölümünde açık olarak gözüken ya da aktif olmayan ayarlamalar varsa, siz bunlar üzerinde düzenleme yapabiliyorsunuz. Bu düzenlemeleri yaparken oldukça titiz ve dikkatli davranmanız gerektiği ise aşikar. Çünkü ayarlarda meydana gelecek olan ufak bir hata internet bağlantınızda sorun yaşamanıza neden olacaktır. Daha öncede sıkça tekrarladığımız bir uyarıyı, yazımızı sonlandırırken bir kez daha vurgulamak istiyoruz: Modem ayarları konusunda yeterince bilginiz yoksa, bu ayarlarla oynamayınız. Standart ayarları kullanarak yüksek hızlı internetinizin keyfini çıkartın.
Bir önceki yazımız olan Silicon Power SSD Extreme E25 Karşınızda ! başlıklı makalemizde Extreme E25, Silicon Power ve SP Extreme E25 hakkında bilgiler verilmektedir.