ABD ve Çin arasında yaşanan olaylar nedeniyle pek çok firma ile sorun yaşayan Huawei, son olarak Android işletim sisteminde lisans problemi ile karşı karşıya geldi. Bu hamle sonrasında kendi işletim sistemini geliştirmek adına bir fırsat da bulan Huawei’nin Android’e alternatif işletim sistemi gecikmeden tanıtıldı.
Kendini küresel engellerden kaldırmak isteyen Huawei’nin Android’e alternatif işletim sistemi geliştirmesi aynı zamanda sektördeki dengelerin değişmesi adına da bir sinyal olarak görülüyor. Zira Google tarafından her ne kadar markaya yönelik hamle yapılmış olsa da Huawei’nin Android işletim sisteminden çıkma kararı alması, milyonlarca cihazın ve kullanıcının kaybedilmesine neden olabilir. Böyle bir riskin başta Google olmak üzere sektör devleri tarafından alınıp alınmayacağı ise şu an için kesinlik kazanmış değil.
Huawei’nin Android’e Alternatif İşletim Sistemi HarmonyOS
Çin devi tarafından tanıtımı yapılan işletim sisteminin adı HarmonyOS oldu. Telefonlarında Android işletim sistemine alternatif olarak HarmonyOS kullanacağını tanıtımı ile gösteren ve böylece tüm dünyaya mesajda gönderen Huawei, yeni sistemin tanıtımında önemli mesajlar da verdi. Android işletim sisteminin kullanılamayacak duruma gelmesi halinde devreye HarmonyOS’un gireceğini ve hemen geçişin yapılabileceğini belirten şirket yetkilileri, hazırladığı altyapı sayesinde de bu tip durumlara karşı önlemini almış oldu. Üstelik yeni sistem ile ilgili en çok dikkat çeken ise HarmonyOS’un sadece telefonlar için geliştirilmemiş olması. Telefonların yanı sıra tablet ve bilgisayarlarda da kullanılabilir durumda olacak. Bu sayede HarmonyOS kullanım oranlarının resmi kullanıma geçilmesi ile birlikte yüksek rakamlara ulaşma ihtimali de bulunuyor. Sistemin açık kaynak kodlu olacağı da belirtilenler arasında.
HarmonyOS’un teknik özellikleri neler?
Tanıtımlarda HarmonyOS’un dört farklı teknik özellik içereceği üzerinde durulurken, makine öğrenimi gibi çok farklı özellikleri barındıran sistem, geleceğin sistemlerinin de izlerini taşıyor. Zira işletim sistemi çalışma hızını arttırmak için makine öğrenimi ile kendi kendine optimizasyon yapabiliyor. Üstelik bu konuda yüzde 25’e varan bir artış yakalamak dahi mümkün.
Telefon, tablet, giyilebilir cihazlar, TV’ler, bilgisayarlar gibi çok geniş bir alanda kullanılabilecek durumda olan işletim sisteminin eşitleme sistemi ile tüm ayar ve uygulamaların cihazlar arasında ortak bir şekilde kullanılmasına da imkân sağlaması, en büyük artılardan birisi olacak. Bu kadar geniş bir alanda hizmet verecek sistem için Huawei tarafından özel bir uyumluluk aracı sunulacak. Böylece uygulamalar sorunsuz bir şekilde cihazlar arasında kullanılabilecek.
Huawei’nin uygulama mağazası nasıl olacak?
Bu konuda net bir açıklama olmadığı gibi geliştiricilere mail üzerinden davet yollandığı ve uygulama geliştirilmesi adına ücretsiz bir şekilde destek sağlanacağı ifade edildi. Bu bakımdan kendi mağazasını da yine oluşturmayı hedefleyen Huawei, Huawei Geliştirici portalı üzerinden bu faaliyetlerini sürdürecek.
HarmonyOS çalıştıran ilk cihaz ne zaman tanıtılacak?
Resmi açıklamalara göre HarmonyOS ilk olarak akıllı TV’lere gelecek.