Yaşam Damarı Haline Gelen İnternet
Günümüzde hemen her yerde kullanılana internet ile 90’lı yıllarda tanıştık. Başlarda sadece kapalı bir ağ olan interneti, sadece devletlerin bazı birimleri ve bazı özel şirketler tarafından kullanılmaya başlamıştı. Sonraları ise insanlar kendi bilgisayarlarına ip adresleri üzerinden, internet aracılığı ile bağlanmaya başladı. Bu sayede sadece kendileri değil başkaları da (şuanda site adresi yazdığımız yerlerden) internet erişimi olan bilgisayarın ip adresini yazıp oradan belge aktarabilmekteydi. Fakat ip adresi üzerinden bilgisayara ulaşmak için hem o bilgisayarın internete bağlı olması hem de açık olması gerekiyordu. İp adreslerini yazmak zor oluyordu. İp adresleri uzun olduğu için akılda tutmakta oldukça zordu. Zaman içerisinde ip adresleri yerine domain yani alan alan adı kullanılmaya başlandı. İnternet sitesinin sürekli erişime açık olması için, sürekli açık ve internet erişimi olan bir bilgisayardan yayın yapılması gerekiyordu. Bu durumu her hangi bireyin kişisel sitesinde yerine getirmesi neredeyse imkansız olacağından, bu işleri yapan hosting firmaları piyasaya çıktı. İnsanlar hosting firmalarından belli bir depolama alanı kiralayıp internet sitelerini yayına açtı.
Zaman içerisinde insanlar internet ile o kadar iç içe girdi ki, bir araştırma yapacağı zaman kütüphanelere değil internete başvurmaya başladı. Boş zamanlarını geçireceği instagram, facebook, twiter gibi sosyal siteler meydana çıktı. Arkadaş ya da flört bulabileceği tinder gibi siteler de dünya yapında yaygın kullanılmaya başlandı. Hatta birçok kişi yazılarını, fotoğraflarını, araştırmalarını ya da gezdiği yerleri anlatan kişisel blog siteleri bile oluşturmaya başladı. Bu duruma bir çok online oyun, haber sitesi ve iş yerlerinde kullanılan bazı kapalı ağlarda eklendiğinde internet yaşam damarlarından biri halini aldı.
Bu denli yoğun kullanılan internet zamanlı bazı problemler vermeye başladı. Komple kesildiği zamanlar bile oldu fakat en büyük sorun internetin hızı ile alakalı oldu.
İnternet Hızının Kontrolü
İnternette yaşanan hız problemleri birçok nedenden oluşabilmektedir. Bundan kaynaklı neredeyse bütün internet erişimi sağlayan firmalar müşterilerinin kullandığı internet hizmetinin hızını ölçmek için bir test oluşturmuştur. Fakat bu testi yapmadan önce yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunlar sırasıyla;
- Kullandığınız modemden internet hizmetini sadece bilgisayarınıza yönlendirmeniz gerekmektedir. Yani bilgisayarınız haricinde ki tüm cihazların modem ile bağlantısı kesilmelidir.
- İnternet için kullandığınız DNS ayarlarınızın Süperonline DNS ayarları ile uyuşması gerektedir. Farklı sebeplerden DNS ayarlarınızı değiştirmişseniz otomatik olarak eski haline getirmeniz gerekmektedir.
- Youtube sitesinin geçmiş yıllarda erişime kapatılması ile tanıştığımız Proxy ve VPN gibi uygulamalar kullanıyorsanız bunları devre dışı bırakmanız gerekir.
- Eğer anti virüs programları kullanıyorsanız bu programlarda hız testinde hatalı sonuç çıkartacağından bunları da devre dışı bırakmanız gerekmektedir.
- Bilgisayarınızda herhangi bir program ya da web sayfası açık olmaması gerekmektedir. Sadece hız testi yapılacak sayfa açık olması gerekir.
Hızınızı test etmek için internet sitelerinden hız testinizi yapabilirsiniz. Eğer teste rağmen sonuçlarınız kötü ise süperonline müşteri hizmetlerini aramanız gerekmektedir.